Veelgestelde vragen


Veelgestelde vragen

Wat kost het?

Zowel in het geval van de voorbereiding als in het geval van de afwikkeling van een nalatenschap beginnen we met een kosteloos intakegesprek waarin we inventariseren wat de globale situatie is en of er ingewikkelde zaken aan de orde zullen komen. Aan de hand hiervan kan ik u een offerte op maat geven, waar ik een aantal basiswerkzaamheden voor een vaste prijs aanbied.

Wat is het verschil tussen een executeur, executeur testamentair en RegisterExecuteur?

Een executeur wordt benoemd door de erflater, die de executeur volmacht geeft om de erfenis af te wikkelen. Executeur testamentair is de oude benaming van wat thans de “executeur” heet. RegisterExecuteur is een persoon die een speciale opleiding heeft gevolgd en die door de erflater tot executeur kan worden benoemd. Ook is het mogelijk dat de erfgenamen een RegisterExecuteur machtigen om een deel of de gehele erfenis af te wikkelen. Klik hier om naar de website RegisterExecuteur te gaan.

Kan mijn zoon/dochter executeur zijn?

Jazeker! Iedereen kan benoemd worden, behalve handelingsonbekwamen, zij van wie een of meer goederen onder bewind staan, zij die failliet zijn of onder een schuldsaneringsregeling staan.

Waar vindt u het testament van een overledene?

In het Centraal Testamentenregister.

Kan de RegisterExecuteur ook de erfbelasting regelen?

Ja, dat is een van zijn/haar taken.

Kan de RegisterExecuteur ook een testament maken?

Neen, dat kan alleen een notaris

Wat is een Codicil?

een handgeschreven, gedateerd en ondertekend papier waarin de erflater bepaalde goederen aan bepaalde mensen kan nalaten.

Wat is een legaat?

een bepaald goed of geldsbedrag dat wordt verkregen uit een nalatenschap. Dit moet bij testament gebeuren.

Erven stiefkinderen ook mee met u of uw kinderen?

niet automatisch, maar als u dat bij testament bepaalt kan het wel.

Kan ik mijn kind onterven?

Ja en neen! Formeel niet, maar als u dat wenst kan een testament er voor zorgen dat een kind zo goed als niets ontvangt.

Kan ik mijn vrouw of man onterven?

Ja, dat kan. Wel zal de langstlevende echtgenoot o.a. het recht hebben om gedurende 6 maanden na uw overlijden in de echtelijke woning te blijven wonen.

Erf ik van mijn partner, met wie ik fiscaal partner ben?

Alleen als u ook met deze partner gehuwd bent of een geregistreed partnerschap hebt. Anders zult u toch een testament moeten op laten maken.

Stel ik heb een testament waarin mijn ex-vrouw alles erft, wordt dat ongedaan doordat ik de echtscheiding in de registers van de burgerlijke stand heb laten inschrijven?

Neen, dat is niet het geval.

Moet ik voor mijn huis in Frankrijk een frans testament laten maken?

Neen, dat hoeft niet. U kunt ervoor kiezen om het nederlandse erfrecht in uw nederlandse testament daarop van toepassing te laten zijn.

Wat gebeurt er met mijn hond of kat als ik er niet meer ben?

Het is handig om uw wensen op dat vlak te bespreken en vast te leggen in een testament.

Ik heb een onderneming. Hoe gaat het daarmee als ik kom te overlijden?

Dit is nogal ingewikkeld en is afhankelijk van hoe u dat bij leven regelt. Als u een bedrijfopvolger heeft, is het aan te reden om met hem of haar dit goed vast te leggen.

Stel dat u morgen overlijdt, wie kan dan bij uw spullen? Bankrekening nummers, pincodes, abbonementen, verzekeringspapieren, etc?

Een RegisterExecuteur kan ervoor zorgen dat u deze gegevens in de Digitale Kluis kunt bewaren, waar u als enige toegang toe heeft. Pas na uw overlijden wordt deze opengemaakt door een door u aangewezen persoon.

Wie is Ylva Swartling eigenlijk?

Lees hier over Ylva Swartling.

Wat als er met haar iets gebeurt?

Omdat Ylva Swartling RegisterExecuteur is, zal een andere RegisterExecuteur haar werkzaamheden naadloos kunnen overnemen en ervoor zorgen dat de met u afgeproken diensten correct worden uitgevoerd.

Zijn mijn geheimen veilig bij de RegisterExecuteur?

Jazeker. U kunt uw gegevens bewaren in de Digitale Kluis (zie boven). De RegisterExecuteur spreekt met u af dat zij de van u ontvangen gegevens vertrouwelijk zal behandelen.

Waar kan ik meer informatie vinden?

Informatie over nalatenschappen en afwikkelingen vindt u op de website van Nabestaanden Ontzorgen.
Op de website van Register Executeur leest u meer over deze beroepsopleiding.
Lees meer over erfenissen in de folder van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.
De foto’s op deze website zijn gemaakt door Mariel Kolmschot.

 

Nog andere vragen? Neem contact met mij op en ik bel u voor een afspraak!